Resultado de imagen de teleferic carroi

 

Ja fa ara molt, molt de temps; en una llunyana galàxia...

No! Sinó aquí mateix, en el nostre país i a la nostra estimada parròquia d’Andorra la Vella ens varen fer la mateixa proposta:

 

¡Construir un telefèric que anés des d’Andorra fins al cim del pic de Carroi!

 

Durant el mandat de les aleshores Cònsol de la parròquia, la Honorable Sra. Rosa Ferrer, els responsables del projecte de l’empresa interessada (Doppelmayr), en construir el telefèric ens van convidar a conèixer la seva proposta.

Evidentment, com a responsables de la nostra associació estàvem interessats en saber en que consistia tot el projecte; i ens vam reunir en les oficines de l’empresa a Encamp.

 

La sorpresa va ser que, malgrat tractar se d’un projecte d’aquesta magnitud, no hi havia una solució a tots els problemes que nosaltres veiem i els anàvem exposant.

El primer que nosaltres vàrem exposar es que les característiques de la tartera de la muntanya de Carroi son, com tothom sap i s’ha pogut comprovar malauradament en varies ocasions, mes que inestables.

I això ha provocat la necessària i multimilionària inversió en mesures protectores per evitar esllavissades que posin en perill multitud de construccions i persones, al peu de dita muntanya.

Junt amb l’absència d’estudis geològics reals del terreny, almenys aleshores, vàrem constatar que tot el projecte sols era un globus sonda per a testar la nostra possible oposició a aquesta faraònica obra.

La seva proposta consistia en fer la sortida a les planes de Santa Coloma (Borda Mateu) amb arribada al costat de l’antena del pic del Carroi, intentant no “molestar” gaire al gall de bosc, espècie protegida, que te una zona de reproducció allí mateix. També argumentaven que aquesta disposició es la que menys afectaria als vols d’helicòpter en la vall central.

Posteriorment, també ens vam reunir a casa Comuna amb la Honorable Sra. Consol, qui va descartar el projecte a falta d’un inversor privat que assumís tota la despesa.

 

¡Com aleshores, continuem oposats a la construcció d’aquesta i de qualsevol obra que malmeti encara mes l’únic recurs natural que tenim: el nostre medi ambient, la nostra natura!

Sobretot per la manca de legislació que el protegeixi. A
Andorra des de fa mes d’un decenni portem denunciant a l’administració i als nostres polítics la manca d’una llei d’impacte ambiental d’estàndards europeus.

 

Com tothom sap, el diferencial de preus amb el nostre entorn es cada dia mes menut; i aquest no pot esser l’únic atractiu per a fer venir persones que estiguin disposades a fer despesa i crear riquesa a Andorra.

Si algú necessites encara mes “raons”, a part de les evidents (i creiem que no fa falta exposar-ne d’altres) de conservació de la Natura, els convidem a pensar en la frase següent:

¿Quins son els atractius que volem oferir com a país turístic?

 

En tenim forces encara: paisatge, neu amb molt bones instal·lacions, excel·lent gastronomia, allotjaments de primera, cultura, monuments extraordinaris, accés fàcil a la natura, etc.

 

I, per sobre de tot una qualitat extraordinària de tot el teixit humà, amb una excel·lent preparació i professionalitat en la major part dels casos.

 

¿Volem posar en perill aquest (i únic) recurs que tenim, malmetent un cop mes la nostra natura, el nostre paisatge?

 

¿No seria mes intel·ligent pensar entre tots com potenciar aquest atractiu que ens queda sense continuar amb obres faraòniques que aporten guanys immediats a alguns hipotecant el futur de tots?

 

Per tot lo anterior, i per la manca de legislació que permeti complir amb l’article 31 de la nostra constitució, i per tant vetllar per l’interès nacional de tots i sobretot de les generacions futures hem de dir:

NO AL TELEFÈRIC DE CARROI!

 

Butlletí APAPMA

TECOB

logoGirgola.jpg

colom_0_0.jpg
jocnet_0.jpg
runa_0.jpg